הסכם ממון

היתרונות בעריכת הסכם ממון. אילו נכסים חייב להכניס להסכם? מי מאשר הסכם ממון?

מהו הסכם ממון ?
כאשר בני זוג ממסדים את הקשר ביניהם ומקימים משפחה, הם נכנסים לכתליו של חוק יחסי ממון  בין בני-זוג, תשל"ג (1973). בתמציתו, חוק זה קובע  כי הרכוש שצברו בני הזוג במהלך תקופת הנישואין יחולק באופן שווה אם וכאשר יתגרשו בני הזוג. אחד המאפיינים הבולטים של תחום דיני המשפחה, בשונה מכל תחום משפטי אחר, הוא שבנוסף לרציונאליות של הצדדים ישנו מרכיב משמעותי של רגש ורכושניות. במערכון הבלתי נשכח של הגשש החיוור – קרקר נ' קרקר , אנו עדים למאבק בין בני זוג ביום פרידתם, ובאופן סאטירי מוצגים בני הזוג כמי שמנהלים את מלחמת גירושין שבמרכזה עומד נושא חלוקת הרכוש המשותף ("חצי בחצי").      

בראש ובראשונה, מטרתו של הסכם הממון היא יצירת וודאות בקרב בני הזוג בעניין חלוקת רכוש  עתידית אם מערכת היחסים ביניהם תעלה על שרטון, ההסכם מאפשר סימון קו ברור בין הרכוש איתו מגיע בן הזוג אל מערכת היחסים ואיתו יצא ממנה בעת פרידה ובין הרכוש שנצבר יחדיו בתקופת הנישואין ויחולק, לרוב, בחלקים שווים בין בני הזוג. 

לנוכח דברים אלו, נהוג לחשוב כי הסכם ממון נועד אך ורק לבני זוג בעלי מעמד כלכלי ורכוש רב, אך לא כך הדבר, הסכם הממון הוא הסכם הצופה פני עתיד, כך שגם אם ביום נישואיהם היו בני הזוג חסרי כל, אין זה אומר שביום פרידתם המצב יהיה זהה. מאחר ומדובר ברכוש אשר נצבר במהלך החיים המשותפים, ולא ניתן לדעת מראש בדיוק במה הדברים אמורים, הסכם הממון יקבע מראש עקרונות הוגנים על מנת להתוות את מערך היחסים הכלכלי בין בני הזוג.
הסכם ממון הוגן יבטיח לשני בני הזוג ביטחון כלכלי ביום בו ייפרדו, וימנע סיטואציה שבה בני הזוג נאחזים בקשר נורא כאוחזים בקרנות המזבח, וזאת רק מתוך חשש שהפרידה תותיר אותם ללא דבר, או מתוך כוונה להפעיל מנופי לחץ על בן הזוג השני על מנת לשפר את "תנאי היציאה" מהקשר הזוגי .

הסכם ממון מול חוק יחסי ממון – מי גובר על מי ?
 הסכם ממון שנחתם כדין גובר על הוראות החוק יחסי ממון בין בני זוג , כוונת המחוקק בכך היא מתן אפשרות לבני הזוג  ליצור עבור עצמם את המערכת הכלכלית/משפטית המועדפת עליהם.

מהם התנאים לתוקפו של הסכם ממון ?
 התשובה לשאלה זו נחלקת לשני חלקים :

א. טרם נישואיהם של בני הזוג, על בני הזוג לאשר את ההסכם אצל נוטריון ללא צורך לפנות לערכאה משפטית.

ב. במהלך הנישואין – קיימת בחוק דרישה פרוצדוראלית ומהותית שלא ניתן להתנות עליה, לפיה את ההסכם יש לערוך בכתב ולאשרו אצל בית הדין הרבני או בית משפט לענייני משפחה. יודגש כי הסכם ממון שלא אושר על ידי אחת מערכאות שיפוטיות אלה, כאילו לא נחתם מעולם ולא ניתן להסתמך עליו בתביעת הרכוש.
לעיתים, ניתן להשתמש בהסכם לא מאושר כראיה נסיבתית שתתרום ליכולתו של בית המשפט להתחקות אחר אומד דעת הצדדים, יכולה להיות זו ראיה לרצון הצדדים ולעמדותיהם בעבר ולעיתים יכולה טיוטאת ההסכם להתפרש כראיה לאי הסכמת הצדדים – מעצם אי הבשלתו של ההסכם ואישורו כפי הנדרש.

האם ניתן לשנות הסכם ממון לאחר שנחתם ?
 חשוב לדעת כי ניתן לשנות את ההסכם במהלך השנים, אך כל שינוי חייב אף הוא להיערך בכתב ולקבל אישור רשמי.

לא חתמנו על הסכם ממון, ולבעלי דירה שרכש טרם הנישואין, בה אנו מתגוררים עד היום, האם תהיה  לי זכות בדירה לאחר הגירושין ?

לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג, הדירה תהיה של בעליה, שכן לא נרכשה במהלך הנישואים. אבל בשנים האחרונות מסתמנת מגמה בפסיקת בתי המשפט לראות גם בדירה כזו – לאחר שנות נישואים רבות – רכוש משותף. השופטים עוקפים את הוראת החוק, הקובעת כאמור כי רכוש מלפני הנישואים שייך לבעליו, בכך שהם קובעים כי במרוצת השנים נוצרה כוונה אצל בעל הדירה לראות בשותפו לחיים שותף גם לדירה.
לא מדובר בהסכם בכתב שנוצר בין הצדדים בעניין זה, וגם לא בדיבורים על כך שהדירה נחשבת, למעשה, משותפת. הפיגום המשפטי שמציבים השופטים מאפשר להם לייחס לבעל הדירה כוונה לראות את בן זוגו כבעל זכויות שוות בדירה.

האם כדאי לכלול בהסכם הממון פרק המפרט את הסדר הגירושין ?
אין זה טבעי שזוג צעיר ומאוהב, רגע לפני רגע לפני חתונתו נדרש להתכנס לשיחה עם עו"ד בדבר "היום שאחרי" הנישואין, בכלל ובפרט בנושא הדרך בה יפורקו, במחשבה ראשונה זהו מצב כמעט בלתי אפשרי. יחד עם זאת, אין להתעלם מהנתונים בהם מספר הזוגות הגרושים עולה משנה לשנה, ומשום כך, מחובתו של עורך הדין להציג את הנתונים ולהסביר כמה צער, שנאה ומריבות יכול למנוע הסכם בו יש הסדר יציאה ברור, שימנע מאחד מבני הזוג למרר את חייו של האחר, המבקש להביא לסיום היחסים. לדוגמה, הסדר הקובע כי סרבן גט ישלם לבת זוגו סכום משמעותי מידי חודש עד אשר יינתן הגט המיוחל.

לקבלת ייעוץ משפטי

השאירו פרטים ונחזור בהקדם

אולי יעניין אותך גם...

לקבלת שיחת יעוץ אישית

ללא התחייבות!

או מלאו את הטופס:

פתח שיחה
1
לשיחה מהירה
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי נשמח לעזור בכל בעיה ולענות על כל שאלה...!
Call Now Button